Henri Miettisen haastattelu

1. Kerro itsestäsi ja siitä mitä teit ennen kuin aloitit lääkiksen?

Olen syntynyt Kuopiossa 1986. Kuopiossa olen myös käynyt koulut ja kasvanut aikuiseksi.

Kirjoitin ylioppilaaksi Kuopion Lyseosta 2005. Suoritin varusmiespalveluksen lukion jälkeen Kainuun prikaatissa/Haminassa ja kotiuduin reservin vänrikkinä sissihavu hihassa 2006.

Lääkiksen aloitin Itä-Suomen yliopistossa 2008 ja valmistuin lääkäriksi 2014. Ennen lääkistä opiskelin pari vuotta biotiedettä Kuopion yliopistossa.

Opiskeluaikana kävin vaihdossa Shanghaissa tutustumassa kiinalaisen lääketieteen saloihin (akupunktio + moksaus). Tämä reissu tehtiin lähinnä seikkailumielessä parin kurssikaverin kanssa.

Valmistumisen jälkeen tein pari vuotta tk-työtä lähinnä Kangasniemen tk:ssa ja pari kuukautta Kittilän tk:ssa Lapin keväthangilla. Olen syksystä 2016 lähtien ollut erikoistumassa fysiatriaan KYS:ssa ja näillä näkymin valmistun erikoislääkäriksi alkuvuodesta 2021. Lisäksi toimin ammatinharjoittajana Kuopion Mehiläisessä sekä Pohjola Sairaalassa.

KuPS:n naisten vastuulääkärinä olen ollut kaudesta 2019 lähtien. Kaudesta 2017 lähtien olen aika ajoin tuurannut fysiatrian erikoislääkäri Janne Pesosta miesten lääkärinä.

Olen harrastanut aktiivisesti jalkapalloa 7-vuotiaasta lähtien KuPS:n juniorisarjat koluten läpi. Tämän jälkeen jatkoin jalkapallouraa Zulimaneissa 3-divisioonassa 2004-2014. Aktiivisemman jalkapalloilun jälkeen olen harrastanut enemmän tennistä, golfia, pyöräilyä, hiihtoa ja laskettelua.

Asun parhaillaan Kuopiossa, olen naimisissa ja kohta kahden lapsen isä.

 

2. Miksi päädyit valitsemaan fysiatrian erikoisalaksesi

Lääkiksen loppuvaiheessa ja tk-työtä tehdessä TULES-vaivat ja urheiluvammojen parissa työskentely alkoi kiinnostaa. Fysiatrina myös työn, perhe-elämän, vapaa-ajan ja harrastusten yhdistäminen on ollut mutkatonta kun mm. päivystysvelvollisuutta ei ole. Erikoistuminen on ollut antoisaa erityisesti mahtavien ja samanhenkisten työkavereiden ansiosta.

 

3. Olet työskennellyt jalkapallojoukkue KuPS:n sekä miesten (suomenmestari 2019) että naisten joukkueen lääkärinä. Miten päädyit urheilujoukkueen lääkäriksi? Mitä toimenkuvaan kuuluu?

KuPS:n miesten joukkueen lääkäri ja KYS:n fysiatrian polilta tuttu Janne Pesonen pyysi 2017 ja 2018 kausilla tuuraamaan muutamissa miesten peleissä lääkärin hommiin. Kun 2019 naisten SM-sarjaa aiemmin pelannut pallokissat yhtyi KuPS:aan, niin minua kysyttiin naisten lääkäriksi. Mielellään otin pestin vastaan omassa kasvattajaseurassani. Oma jalkapallotausta ja joukkuekulttuurin ymmärtäminen on varmasti auttanut myös joukkuelääkärin tehtävissä.

Toimenkuvaan kuuluu pelaajien terveydestä vastaaminen, vammojen/vaivojen pikainen diagnosoiminen ja mahdollisimman nopea hoito/kuntoutus ja pelikentille paluun mahdollistaminen turvallisesti uusintavammariskiä minimoiden. Joukkueen lääkärinä on oltava tavoitettavissa 24/7, varsinaista työaikaa ei ole. Lisäksi kotipeleissä istutaan penkillä valmiina hoitamaan akuutteja vammoja. Tärkeää on tiivis yhteistyö/kommunikointi joukkueen fysioterapeutin, valmentajan ja tarvittaessa muiden erikoisalojen lääkärien kanssa (erityisesti ortopedia). Urheilujoukkueen lääkärin työ on tiimityötä.

 

4. Miksi sinun mielestä nuoren lääkärin kannattaisi harkita fysiatriaa erikoisalakseen?

Jos TULES-vaivojen hoito/kuntoutus kiinnostaa, kannattaa alaa harkita.

Monelle työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on tärkeää ja fysiatrialla näiden yhdistäminen on mutkatonta.

Suuri joukko kokeneita fysiatreja eläköityy lähivuosina, joten työmarkkinat ovat tulevaisuudessa otolliset.

 

5. Miksi fysiatria on tärkeä ala tulevaisuudessa?

TULES-vaivoja on ihmisillä paljon ja hoitolinjat ovat vuosien kuluessa muuttuneet konservatiivisempaan suuntaan. TULES-sairauksien ja kuntoutuksen asiantuntijoita tarvitaan jatkossakin.

 

6. Mikä on ollut hienointa erikoistumisaikanasi?

Mahtavat työkaverit!

 

7. Valmistumisesi on lähellä. Oletko jo pohtinut missä ja minkälaisissa työtehtävissä tulet jatkossa toimimaan?

Jatkaisin mielelläni töitä KYS:n fysiatrian polilla. Lisäksi tarkoitus myös jatkaa töitä Pohjola Sairaalassa urheiluvammojen parissa sekä tapaturmapäivystäjänä. Mehiläisessä tarkoitus jatkaa töitä paitsi fysiatrina myös yleislääkärinä. Haluan jatkossakin ylläpitää/kehittää osaamistani sekä kroonistuneiden monietiologisten  TULES-vaivojen, akuuttien vammojen/tapaturmien sekä myös yleislääkäriosaamista vaativien vaivojen hoidossa. Työskentely jalkapallojoukkueen lääkärinä ja muidenkin urheilijoiden parissa kiinnostaa myös tulevaisuudessa.