Jenni Kaupin haastattelu

1. Kerro itsestäsi ja siitä mitä teit ennen kuin aloitit lääkiksen?

Olen 33-vuotias fysiatriaan erikoistuva lääkäri ja pienen lapsen äiti. Vapaa-aikani kuluu ulkona monipuolisesti liikkuen, puutarhaa hoitaen, sekä lapsen ja koiran kanssa touhuten. Ennen lääkistä opiskelin mm. kasvatustiedettä, mutta lopulta päädyin lääketieteen pariin ja valmistuin Tampereelta 2014. .

 

2. Miksi päädyit valitsemaan fysiatrian erikoisalaksesi?

Suunnittelin erikoistuvani sisätaudeille, mutta päivystettyäni paljon tk-palveluiden aikana sekä työskenneltyäni jonkin aikaa myös akuuttilääketieteen parissa, totesin ettei sisätautirunkoon kuuluva intensiivinen etupäivystys ole pidemmän päälle minua varten. Olen kiinnostunut liikunnasta, kuntoutuksesta sekä tule-vaivojen hoidosta, joten fysiatria vaikutti sopivalta vaihtoehdolta.

 

3. Miten fysiatria erikoisalana on vastannut odotuksiasi?

Fysiatria on yllättänyt minut positiivisesti monipuolisuudellaan ja moniammatillisuudellaan. Tulevaivojen diagnostiikan ja hoidon ohessa pohditaan niiden vaikutusta toimintakykyyn kokonaisvaltaisemmin. Polityön lisäksi fysiatri voi sijoittua myös kuntoutusosastoille, missä työ liippaa läheltä myös muita erikoisaloja ja toisaalta tiimityö muiden ammattilaisten kanssa korostuu.

Ultraäänen käyttö lisääntyy fysiatrialla ja sen opettelu on tuonut mielenkiintoisen lisän potilastyöhön. Olen päässyt työskentelemään pidempään myös selkäydinvammapotilaiden kuntoutuksen parissa, mikä on oma haastava taiteenlajinsa.

 

4. Miksi sinun mielestäsi nuoren lääkärin kannattaisi harkita fysiatriaa erikoisalakseen?

Jos yhtään liikkuminen, kuntoutus, tuki-ja liikuntaelimistön toiminta ja sen häiriöt kiinnostavat niin miksi ei? Mielenkiintoista ja monimuotoista lääkärintyötä, jota voi tehdä niin privaatissa kuin sairaalassakin. Fysiatria on konservatiivinen ala, mutta halutessaan ”temppuja” peruskortisoni-injektioista botoxiin ja akupunktioon pääsee harjoittamaan. Vastaanottoajat, ovat pidempiä kuin useilla muilla erikoisaloilla, mikä mahdollistaa paremmin potilaan kohtaamisen ja perusteellisen tutkimisen. Bonuksena se, ettei alalla ole päivystysvelvoitetta ja työllisyysnäkymät ovat hyvät.

 

5. Miksi fysiatria on tärkeä ala tulevaisuudessa?

Väestön ikääntyessä tule-vaivat lisääntyvät ja kuntoutustarve kasvaa. Myös nuorilla tule-ongelmia on runsaasti. Tutkimusnäyttö kuntoutuksen eduista operatiiviseen hoitoon verrattuna lisääntyy, mikä ohjaa potilaita ortopedien sijaan fysiatrin vastaanotolle.

 

6. Mikä on ollut parasta erikoistumisaikanasi?

Tiimityö niin kollegoiden kuin terapiahenkilöstönkin kanssa sekä onnistumiset ja oivallukset potilastyössä. Olen työskennellyt sekä Päijät- Hämeessä, että HUS:ssa ja koen että molemmissa erikoistuva on otettu hyvin vastaan ja koulutukseen on panostettu. Erikoistumiseen liittyvät käytännön järjestelyt, kuten keskussairaala- ja yliopistosairaalavaiheen aikatauluttaminen ovat sujuneet joustavasti ja ilman erikoistumispaikan odottelua. Myös tutkimusvapaa, vanhempainvapaa sekä sen jälkeen 80% työaika ovat onnistuneet ongelmitta.

 

7. Oletko jo pohtinut minkälaisissa työtehtävissä haluaisit aikanaan erikoislääkärinä toimia?

Työskentely kuntoutusosastolla, vaativan kuntotuksen parissa tai konsultoivassa tehtävässä kiinnostaisi, mutta aika näyttää mihin tie vie.